top of page

Aktuális

Aktuális koncertjeink, muzsikás előadásaink és zenés mesejátékaink listáját a Facebook oldalunkon leled:

https://www.facebook.com/pg/holddalanap/events/

Megköszönjük, ha itt is vendégül láthatunk!

Szép emlékű koncertjeink

2019
március
20

Zenés néprajzi előadás - A narancsvirág illata - Ünnepek Andalúziában

Budapest, MagNet Közösségi Ház

facebook.png
2019
február
21

Zenés néprajzi előadás - Rítus, zene, transz a törzsi társadalmakban

Budapest, MagNet Közösségi Ház

facebook.png
2019
január
27

Gyerekkoncert - Luna con Sol

Barcelona, Spanyolország

facebook.png
2019
január
26

Koncert - Babel Nights BCN 2da Edición

Barcelona, Spanyolország

facebook.png
2018
december
15

Karácsonyi Koncert

MagNet Közösségi Ház

1062 Budapest, Andrássy út 98.

facebook.png
2018
december
12

Koncert

Szimpla Kert

1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

facebook.png
2018
december
7

Tánc a Mindenséggel Koncert

Budapest, Csodák Palotája, 20:00 óra

üres kép.png
2018
december
7

Nemzedékek Karácsonya

Agárd, Művelődési Ház, 16:00 óra

üres kép.png
2018
november
24

Koncert és Népek Táncai Táncház

Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér

1067 Budapest, Eötvös utca 10.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT

facebook.png
2018
november
16

Kamarakoncert

Verőce, Forrás Galéria, 20:00 óra

üres kép.png
2018
szeptember
29

Male Mazurki Fesztivál

Workshop, mese-előadás, koncert, táncház

Varsói Néprajzi Múzeum

facebook.png
2018
szeptember
22

Napkeleti utazás - Gyerekkoncert

Leskowsky Hangszergyűjtemény

Kecskemét, Rákóczi út 15., 11:00 óra

facebook.png
2018
szeptember
15

Koncert az Ars Sacra Fesztiválon

Budapest, Párbeszéd Háza

VIII. Horánszky utca 20., 17:00 óra

A belépés díjtalan.

facebook.png
2018
augusztus
4

Gyerekkoncert az O.Z.O.R.A.-n

Ozora Fesztivál

üres kép.png
2018
július
21

Koncert

Velencei-tavi Ütős Fesztivál

Agárd, Szabadstrand

facebook.png
2018
július
18

Lemezbemutató a Balatonparton

Babel Sound Fesztivál, 19:30

Balatonboglár, Platán Strand, Nagyszínpad

facebook.png
2018
június
10

Nyárköszöntő Gyerekkoncert

Kondor Béla Közösségi Ház, 11:00

1181 Budapest, Kondor Béla sétány 8. 

facebook.png
2018
május
21

Pünkösdi Koncert

Budapest, Budavári Palota, 18:30

Ingyenes

facebook.png
2018
április
27

Lemezbemutató Koncert 

 & Népek Táncai Táncház

Budapest, Fonó Budai Zeneház, 19:00

Jegyvásárlás ITT

facebook.png

Műsorkínálatunk

Színes műsortárunkból kicsik s nagyok is kedvükre szemezgethetnek, legyen

szívük vágya egy táncos-dalolós

egy izgalmas

vagy egy mozgalmas

Műsorkínálatunk

Tematikus koncert

Koncertek, Tematikus koncertek

Tánc a Mindenséggel

Új lemezünk táncos, rituális muzsikái:

felfele s befele út dalai

Lajtorja az ének, imádság-ösvény, felfele eső.  Moccan a lélek, zsendül a test: ezek most pergő, szaladós dalok – a szív ébredésétől a szerelmi balladán át a békesség-imádságig átpezsgetik talptól fejtetőig az élet sok pontját… Szívből muzsikálunk, ahol már nincsenek határok, a különbségek fénnyé olvadnak, bármilyen hagyományban is gondolkodsz, itt itthon érezheted magad – szívből reméljük, s nagy szeretettel várunk e hang-fürdőbe!

Dandala

A HolddalaNap Zenekar pergő, táncolható saját dalai elmélyült tartalmakkal, melyek olyan témákat dolgoznak fel például, mint Szunvukung, a Majomkirály nyugati utazásának története, vagy Hamvas Béla Tízezerbőrű Tűzgyermeke, s van persze hogy „csak“ mesélnek, játszanak, vígadnak , bánkolódnak, ahogy az jó muzsikaszóhoz illik.

Felfele eső - Imádság-koncertek,

ének-meditációk, dal-mandalák

Gazda az ember, a Teremtő élet szólója s cselekvője e földön. Szívünket Isten-szerelemmel feltölteni, az örök forrásból merítkezve a Teremtésért imádkozni s cselekedni; énekelni a folyókért, fákért vizekért; muzsikálni a családokért, a párokért, gyermekekért, öregekért; gyógyító énekeket énekelni; az öröklét dalaival imádkozni a gyászolókért; muzsikálni a békéért;  s újra meg újra a Teremtővel való egységért: erre hívunk Benneteket ezen ima-koncerteken!

Muzsikusaink sokféle hitbéli úton járva kapcsolják össze hangjaikat s szíveiket a tértelenben: muzulmán, keresztény, buddhista, zsidó, ateista egy imádságban, meditációban, dicséretben, hálaadásban egyesül. Sokféle hagyományból merítünk dalokat, muzsikákat, gyönyörködünk más vallások szakrális muzsikájában. Saját új imádságaink, mantráink is elhangzanak. Szívből imádkozunk, ahol már nincsenek határok, a különbségek fénnyé olvadnak, a sokféle hitű ember egy áhítatban muzsikál! Minden egy!

Az alkalmakon részt vehetsz bármilyen vallási irányból jőve: amely dalokkal azonosulni tudsz, váljanak Benned imádsággá, közös imádságunkká, amely muzsikák meg tartalmilag idegenek, hallgasd őket szeretettel: másoknak meg lehet hogy e dalok jelentik az ösvényt felfele! Az imádságot, meditációt ősi rítusok újraalkotásával igyekszünk megeleveníteni: illatok, képek, mozdulatok segítik az elmélyülést..

Felfele énekek kertje

Istenes énekek az idő és a tér rózsaszirmairól.
Felfele szaladó énekek szufi versen, egyiptomi kopt keresztény Kyrién, középkori Mária dícséreten, moldvai húsvéti éneken át saját dícséretekig.

Népek Karácsonya

A koncert játékos ismertetőszövegekkel fűszerezve ízelítőt ad különböző népek karácsonyi dalaiból, lélekben is az ünnepre hangol, együtt tapsolunk, muzsikálunk, s a zengő dallamokra megjelenik egy táncos kedvű óriásbáb, az Aranyoscsitkó, aki az erdélyi népszokás szerint az ajándékokat hozza a gyerekeknek. Elhangzanak többek között magyar, spanyol, portugál, perui, egyiptomi kopt keresztény és lengyel karácsonyi énekek.

Flamenco Karácsony

Tudják, mit csinálnak Andalúziában Karácsonykor az emberek? Énekelnek! Gitárokkal, tapssal, csörgődobokkal, köcsögdudával, kasztanyettákkal kísérve száz és száz villancico – karácsonyi köszöntőének hangzik el városban és falun egyaránt a decembervégi ünnep aranyalma színű napjaiban. A koncerten virtuóz gitárkísérettel hangzik el egy válogatás e pergő dalokból, s jó andalúz hagyomány szerint a dalokat egy idő után tapssal kíséri, mind aki hallgatja…

Krisztus vére - piros rózsa

A keresztút állomásai népi nagyböjti énekekkel. A nagyböjt csendjében képekbe öltözött, hangba költözött a szenvedés piros rózsája, hogy aztán szárba szökkenhessen a Húsvéti öröm!

Napkeleti utazás

Családi koncert-mese kicsiknek és nagyoknak égig érő fáról, ág hegyén kacska holdról, csacska macska bajszáról, mennyei cápáról, tenger halairól, égen mosolygó Naptulipánról, csuda lényekről s Isten csudáiról. Az ékes muzsikaszót maszkos, óriásbábos, gólyalábas, zászlóforgatós tánccal, s jeles segítségetekkel tesszük szertefele zengőbbé.

Népek gyermekdalai

A koncerten kiváló műfordításban (többek között Lackfi Jánosnak köszönhetően) hangzanak el különböző népek gyermekdalai. A dalokhoz Gulyás Anna kulturális antropológus-énekes fűz érdekes, játékos néprajzi kommentárokat, s óriásbábok jelenése teszi még izgalmasabbá az előadást. Elhangzanak udmurt, portugál, pigmeus, brit, spanyol, olasz, macedón, moldvai, somogyi és saját szerzésű gyermekdalok, altatók.

Népek altatói

A koncert különböző népek altatóiból válogatott dalokon keresztül vezet el távoli s közeli tájak világába. Felhangzanak pigmeus, joruba, udmurt, andalúziai, cigány és magyar dalok. A dalokhoz kapcsolódóan az adott kultúrák világáról számos érdekes információt kaphatnak: az afrikai dobnyelvről, a pigmeus vadászó – gyűjtögető életformáról, az andalúz ünnepekről.

Muzsikás néprajzi előadás

Muzsikás néprajzi előadássorozat

Népek, Ünnepek, Muzsikák

A számos különleges hangszerrel kísért muzsikás néprajzi sorozat különböző népek, kultúrák életvilágába, az ünnepek, rítusok, szertartások sokillatú virágába vezető utazás. Számos dallammal, ritmussal, csuda hangszerek hangicsálásával, tapssal, daltanulással történő ízlelgetése az életfa emberéletre áldást hozó ezer-ízű gyümölcsének: az ünnepnek. Az előadások, dallamok íve a távoli kultúrák egzotikus világán át saját kulturális identitásunk, hagyományaink újrafelfedezéséhez vezet. Művelődési házak, könyvtárak, iskolák: idősek, felnőttek s kamaszok kedvelt programja, mert egyszerre koncert, közös muzsikálás és előadás, intellektuális és művészi élmény.

 

Muzsikálnak, mesélnek: Gulyás Anna énekes, kulturális antropológus s az adott témában hangmester muzsikusaink: párban s még gazdagabb formában: teljes zenekari felállásban is érdemes megízlelni e hangszer-kavalkáddal teljes koncerteket.

A három aranyalma

A magyar nép jeles napjai. Az évkör ünnepeinek muzsikás (ének, koboz, duda, furulya) körbejárása a magyar néphagyomány ünnepeinek gazdag világába vezet el minket. S ez is a célja az előadás-sorozatnak, bejárva a világot hazatalálni: örvendve ízlelgetni csodafánk aranyalmáit!

Rítus, ünnep, muzsika

...a szakrális királyságokban

A keleti kultúrák udvari, szakrális muzsikájával, valamint a középkori kereszténység zenei példáival (ud, koboz, setar, sarod, ney, stb.), járjuk körbe az ünnepek világának egy újabb területét..

Rítus, ünnep, muzsika

...a törzsi társadalmakban

Ausztrál őslakók álomideje, dalösvényei, őserdei pigmeusok szertartásdalai, az eszkimók lélegző énekei, udmurt menyasszony búcsúztató dal, s más törzsi dallamok és hangszerek (didgeridoo, esődob, beszélő dob, koboz, durulyák) segítségével világítják meg muzsikus-előadóink, hogy a hagyományos létszemléletben az ünnep miért is olyan fontos…

...Afrikában és Latin-Amerikában

Az afrikai dobnyelvről, afroamerikai rítusokról, dél-amerikai indián szertartásokról hangzanak el érdekességek gazdag élő zenei kísérettel. Gulyás Anna Latin-Amerikában és Afrikában éveket élt, az ecuadori Andokban gyűjtött sámánokról, s Kubában afroamerikai rítusokról, így a koncert személyes élményektől is gazdag.

A narancsvilág illata

Fiesta Flamenca

Az andalúz ünnepek zenei világa. Karácsony csupa tapssal, Karnevál dalnokversenyekkel, Húsvét balkonról indázó szenténekekkel, Pünkösd tíznapos muzsikás-táncos lovas zarándoklattal, s flamenco minden mennyiségben! A kapcsolódó zenei anyagot a flamenco muzsika jeles hazai tolmácsolóinak segítségével mutatjuk be. Az előadáshoz az anyagot Gulyás Anna éveken át végzett andalúziai néprajzi gyűjtéseiből meríti. Fotós utitársa, Molnár Zoltán fotóművész képei öltöztetik kavargó színekbe a muzsikaszót.

bottom of page