top of page

Rólunk

„Mindig öröm, amikor egy zenekar pontos nevet tud választani és ez a HolddalaNap Zenekar esetében tökéletesen megtörtént.

Mind spirituálisan, mind zeneileg egymást kiegészítve,

elementárisan hatnak egymásra és ránk, mint a Nap és a Hold”

Gulyás Anna

Fogadd szent örvény dalunk,

mit csak Rólad, Véled,

Néked mondunk!

Örökkön minden napban: 

Véled minden nap örökké van! "

Gulyás Anna

Magyarország világzenében utazó legjobbjait ebben a karizmatikus csapatban láthatjuk együtt a legfelszabadítóbban. A HolddalaNap szépen kidolgozott dalokat ad elő a magyar népzene és a flamenco közötti kacskaringós, nagy kitérős utakon. De ennél sokkal különlegesebb az, hogy a koncertjeiken csodálatos arányban keveredik a játék és a rítus.” Szimpla, 2017

A HolddalaNap Zenekar elsősorban saját dalokat öltöztet közös zenei tudásunkból szőtt ruhába. A hazai népzene az otthona mindőnknek, a Zenekar tagjai e forrás vizein nevelkedtek. Aztán, ki-ki a maga élete, útja szerint: a régi-zenei, a balkáni, perzsa, latin-amerikai, s talán a csapatból a legtöbbünk a flamenco hangszerekkel/hangképzéssel, dallamvilággal kötöttünk mélyebb ismeretséget. A muzsikánkban így, mindőnk tudása alapoz világzenét, hiszen ma a világ zenéi is álmainkba szövődnek, a hangok ezer íze mögött ott lüktet a sokféle világ…

Dalaink a rítus világában laknak szívesen, az ősi hangzásvilág felel meg jól érzéseink kifejezésének. A hangszerelés is népzenei, régi zenei jellegű: akusztikus hangszerekkel muzsikálunk. A zenekar minden tagja énekel, ez a többszólamúságnak tág teret teremt. Vágyunk arra is, hogy a muzsikánkra, mint régi ünnepeken: ha imát éneklünk is, táncra dobbanjon a szív s a láb! A csípőt, láthatatlan szálakkal mozgatja a dobok lüktetése…

" Itt ülök fenn kerek mennyben

Veled szemben,

sehová sem vágyakozom!

Szemed égkék mély tavában, 

csillagoknak záporában

szomjamat oltom. "

Draskóczy Lídia
Draskóczy Lídia
Balogh Guszti

" Békességed jó Istenem,

mely felül van az értelmen

Harmatozzék a szívekben:

 legyen a népek között béke, testvériség virágozzék! "

Balogh Guszti
Szlama László

" Jó vitézek ott, mi lehet fényesebb, mint a kard?

- A Hold! Hajaddal eltakard!

Fényes holnapot ne akard gyászos éj

karjában kapott holt napra cserélni: nem! "

Szlama László

Első nagylemezünk Dandala címmel 2014-ben jelent meg a Gryllus Kiadó gondozásában, és rövid időn belül számos szakmai elismerést, kiemelkedően pozitív fogadtatást tudhatott magának. A Kiadó Fonogram díjra nevezte az albumot, a kritika az év legjobb kiadványai közé sorolta, s a 2015-ös budapesti WOMEXet megelőző Fonó Cafén már hazánkat képviselhette a zenekar!

 

“Ami elsőre lejön a Dandala-ról, az a muzsikálás és éneklés erejébe vetett hatalmas hit, valamint különböző etnikumok muzsikájának közös nevezőre hozása azzal a nem egyszerű módszerrel, hogy minden megszólított hagyomány esszenciája, ősi magva lett elsajátítva és átemelve. …nincs mese tényleg ritkán hallani ilyen nagyszerű összjátékot … amit művelnek a Hold és felhő című dalban, azt tanítani kéne világzene címen… Az albumot záró moldvai imádság feldolgozása pedig az egyik legjobb dolog, ami mostanában történt a modern folkzenében... – Rácz Mihály, 2015, Lángológitárok

Draskóczy Lídia táncház-díjas hegedűsünk, Szlama László, a Zeneakadémia ifjú kobzos tanára, Balogh Guszti, a roma muzsika prominens képviselője a zenekar tagjai: a magyar népzene jeles szakértői. Az ő hagyományismeretük fonódik össze Gulyás Anna énekes-néprajzkutató mesemondó rítusokból merített költői világával, s egészül ki a zenekar többi tagjának sokágú szakmai s kulturális tudásával: Ölvedi Gábor több, mint 20 éve kutatja a világ különböző népeinek ritmusait s építi be őket egyedülálló módon muzsikánkba, Vajdovich Árpád a maga által készített csoda-hangszerek pergetésével, Alex Torres perui gitárosunk brilliáns latin ritmusok zengetésével fűszerezi meg dalainkat.

Új lemezünk záró dala egy pergő soknyelvű béke-imádság: lovari, magyar, angol, arab és spanyol nyelveken különböző nemzetiségű, vallású és nyelvű énekesek énekelnek együtt a Békességért, a népek közötti testvériségért.

Tagok:

Gulyás Anna - ének, baglama

Draskóczy Lídia - hegedű, brácsa, rebek

Balogh Guszti - ének, gitár
Ölvedi Gábor - ütőhangszerek, vokál

Szlama László - ének, koboz, citera, furulya, kaval, középkori síp
Alex Torres
 (Perú) - gitár, baglama, vokál

Vajdovich Árpád - nagybőgő, vokál

Ölvedi Gábor

" Táncolnak az atomok,

gömb a gömbben

Pára a számból a szélben elröppen:

Kezdet és vég közé feszítve

pengjek Benned! "

Ölvedi Gábor
Alex Torres

" Vándor vagyok e földön,

lelkem hazája örök égi kert.

Fogadj be a Lelkedbe kérlek: 

Te vagy én s én Te,

hol minden kerek egy! "

Alex Torres
Vajdovich Árpád

" Reggelre fölkelve, álmomat dörgölve, madaram keresem

Éjszaka elröppent, eltűnt a kék égben: szalmaroncs üres! "

Vajdovich Árpád

Gulyás Anna dalszerző a saját dalait különleges hitelességgel szólaltatja meg, éneke Balogh Guszti roma énekesük hangjával egyedülállóan erőteljes hangzást alkot: a többszólamú, sokhajlításos roma és magyar énekesek szövetségéből kialakuló hangorkán nem férne ki más torkán. Első lemezük vendégénekese Lakatos Mónika, a Romengo Együttes roma énekesnője, aki a 2015-ös budapesti WOMEX megnyitóján, a Művészetek Palotájában, a nemzetközi szakmai közönség egyöntetű elragadtatását kiváltva, hazánkat képviselte.

A virtuóz énekekhez bravúrosan kapcsolódik a Zenekar változatos játéka: tüzes flamencos dallamok, keleties ritmusok, a roma és magyar népzene hatásai, lendületes hangszeres játéka, énektechnikái alkotnak egy sajátos, ízes, életvidám, ugyanakkor a szövegek által elgondolkodtató, elragadó zenei világot. Muzsikájuk rituális táncörvény. Táncolni is, elmélkedni is lehet e muzsikán: ritka párosítás…

Gyerkőkoncertjeiken  óriásbábos, gólyalábos, maszkos tánccal fűszerezik a műsort. E koncerttel bejárták már a Gyerekszigettől kezdve az ezer fős nyári balatoni koncerteken át a Művészetek Palotájáig az országot.

 

Külföldi koncertjeiken a közönség a maga temperumentuma szerint lelkesül: a spanyolok állva tapsolnak s ugrándoznak, a finnek szeme felfénylik, jobb nagylábujjkójuk megmoccan.

Roma énekesünk szerint muzsikánk olyan mélyen hordozza a szöveget, hogy értjük egymást bárhol: egy fénygömbbe kavarodunk Rómától, Zágrábig, Varsótól Montblancig közönségünkkel. Csodás élmény! 

Zágrábban visszajáró vendégek vagyunk. Legutóbbi koncertünk után egy kedves horvát hölgy azt mondta: óriási élmény volt számára e koncert: azt érezte, hogy megelevenedett a szíve! Amit mondott, minket szíven ütött, ugyanis új lemezünk első dalával kezdtük a koncertet, a szöveget nem fordítottuk le, mégis hazatalált: „Ébreszd föl a vizeket, ébreszd föl a tüzeket, ébreszd föl a hegyeket, ébreszd föl a szívemet!”

Elismerések

A Gryllus Kiadó Fonogram díjra nevezte a 2014-ben megjelent első HolddalaNap albumot.

 

A Lángoló Gitárok az év legjobb kiadványai közé sorolta a lemezt.

Az együttes Majomkirály című dala bejutott az International Songwriting Competition középdöntőjébe.

 

A 2015-ös budapesti WOMEX-et megelőző Fonó Cafén már hazánkat képviselhette a zenekar! A budapesti WOMEX-hez kapcsolódóan a hazai szakmai zsűri 10 magyar zenekart választott ki a Fonó Café-ban, hogy a külföldi zenei szakemberek előtt bemutatkozhassanak. Nem sokkal megalakulása után a HolddalaNap Zenekar már a hazai világzenei élvonalban muzsikált.  

Az elbíráló csapat tagja volt Horváth László, a Fonó igazgatója, Agócs Gergely, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Liber Endre, a Womex főszervezője, a Hangvető művészeti igazgatója, Lőkös Csaba, a Müpa világzenei programszervezője, Kardos József, a Sziget fesztivál programigazgatója, Árendás Péter, a Zeneakadémia népzene tanszékének adjunktusa, Bende Zsuzsanna, az A38 hajó vezető programszervezője, Morcz Fruzsina, a Zeneipari Hivatal vezetője, Jávorszky Béla Szilárd újságíró, Éri Péter népzenész, rádióműsor szerkesztő, a Womex-életműdíjas Muzsikás együttes tagja, Terdik László, a Bartók Rádió vezető szerkesztője, valamint Kiss Ferenc, az Etnofon Zenei Terjesztő Társulás vezetője.
 

Sajtó

Zenésztársaink,

s kedves muzsikus vendégeink

A zenekar sokféle műsort játszik, ahol velünk játszanak muzsikusbarátaink.

Első lemezünkön velünk játszó-alkotó társaink is jelen vannak:

adott koncertjeinken találkozhattok velük is!

Gábos Barna

bambusz-és fafuvolák, vokál

Keresztes-Nagy Árpád

ének, koboz, furulya

Petz Bálint

gitár

Kerényi Róbert

töröksíp, kaval, furulya

Gerzson János

oud, saz, ney, vokál

Guessous Majda Mária

ének

Lakatos Mónika

ének

Vidák Róbert

ének

S akik még muzsikájukkal megajándékoztak minket a lemezen, koncertjeinken:

 

Bakos Csaba - ütőhangszerek

Bese Botond -duda

Farkas Tünde - ének

Gózon Éva - ének

Heigl László - nagybőgő

Jablonkay Judit – ének, ütőhangszerek, kaval

Richter Dorottya – viola de gamba

Róka Szabolcs – koboz, ének

Szalóki Ágnes - ének

Takács Szabolcs - nagybőgő

Tekauer Léna – ének, koboz

Tímár Sára - ének

Tóth Evelyn - ének

Varró Zoltán – ütőhangszerek

Winkler Balázs - trombita

Partnereink,

akik munkájukkal támogattak minket

Kő Boldizsár

grafikák

Molnár Zoltán

fotók

Válik László

hangmérnök

Életfa Audio Light Stage and Studio

hangtechnika, fények

MUS-E (Music Europe)

Yehudi Menuhin művészeti-nevelési programja hátrányos helyzetű kicsinyeknek

http://www.mus-e.hu/index.php/a-program

 

„2016 őszétől én is mesélek, muzsikálok hetente két osztálynak a Yehudi Menuhin által megálmodott kisgyermek-segítő művészeti program keretében. Hihetetlenül megrendítő! Pici iskolásokhoz járok: autisták, anya-otthonos kicsik, árvák, szír menekült kisfiú, mankós tündéri kisfiú - válogatott nehéz sorsok, szegénységgel, betegséggel, alkoholizmussal küszködő családok - s tündökletes, minden jóra szomjas gyermekek, akik a meséket, muzsikákat, mint a szivacs úgy szívják magukba! S mesélik, éneklik őket tovább otthon! 
Yehudi Menuhin Mester tiszta szívének felismerésébe léphettem be e program által: harmóniákat vinni oda, ahol hiány van belőle, élő kapcsolatba kerülni kicsikkel, akiket, mint a delfinterápiában, új lelki mozgásokra hívhat a művészet: lehet így is segíteni, s nagy megtiszteltetés, hogy foglalkozhatunk így e tiszta-szemű kicsikkel! A Mester úgy találta ki az egészet, hogy az alapítvány munkája mögött egy támogatói háló legyen: akik szívesen segítik e munkát adományaikkal, lélekben is akár közel-hajolhatnak, hogy együtt gombolyítgathassuk a világot kerekebbre…

 

Maszkos mese, közös dobbanó muzsika, ez is volt ma a MűPában! Ölvedi Gábor tezsvéremmel a HolddalaNap Zenekarból a MUS-E alkalmak egyikén... Yehudi Menuhin Mester nagy álmát követve, Európa-szerte, nehéz helyzetű gyermekeknek tart sok-sok művész MUS-E (Music Europe) foglalkozásokat. Hazánkban is több mint 30 osztályban vehetnek részt a kisgyermekek e játékokban, melyek felfele kerekítik a kedvet, s reméljük a sorsoknak is új utakat nyitnak! A Művészetek Palotájában két hetente szombatonként tartanak a hazai MUS-E foglalkozások művészei illattal, hanggal, mesével, maszkkal, síppal, dobbal teljes művészeti foglalkozásokat: gyakran mi is a HolddalaNap Zenekarból. Figyeljétek híreinket, eseménynaptárunkat!” Gulyás Anna – HolddalaNap Zenekar

bottom of page